HELP 
NOW rapport (Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid)
  Menu - Financieel - Grootboek - Rapporten

Toegangsrechten NOW Rapport
Gebruikersrechten instellen
  • Module
    Het NOW rapport behoort tot de het pakket module Financieel De module Financieel dient onderdeel te zijn van uw het pakket abonnement om gebruik te kunnen maken van Het NOW rapport.
  • Toegang tot het NOW rapport
      Menu - Beheer - Gebruikersbeheer - Gebruikersbeheer - dubbelklik op (profiel) gebruiker - [Rapporten]
    Vink het rapport Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid aan om de gebruiker toegang te geven tot het rapport.

Toelichting bij NOW rapport
  • Het NOW-rapport van het pakket is ter ondersteuning voor het berekenen van de NOW-subsidie ontwikkeld. Als er in uw onderneming een omzetderving verwacht wordt (dat hoeft nu nog niet zo te zijn) dan kunt u het NOW-rapport gebruiken om de cijfers voor een NOW aanvraag uit de administratie op te vragen. Het gaat bij de NOW-regeling om de werkgelegenheid, zodat loonkosten doorbetaald kunnen worden. Bedrijven met minstens twintig procent omzetverlies kunnen met de NOW een tegemoetkoming van maximaal negentig procent van hun loonkosten krijgen, naar rato van hun omzetverlies.
  • Grootboekranges gedeeltelijk automatisch gevuld
    Vanuit de financiële basisinstellingen van de administratie worden automatisch de grootboekranges ingevuld waarop de omzet, kosten en inkopen worden geboekt.
    • Grootboekrekeningen voor lonen
      De grootboekrange waar de lonen op worden geboekt dient u zelf in te vullen. Het gaat om de bruto lonen inclusief alle werkgever premies De grootboekranges kunnen desgewenst handmatig aangepast worden. 
  • Te verwachten omzetderving
    Dit rapport helpt bij de berekening voor de te verwachten omzetderving. Voor de periodes in 2020, die nog niet of gedeeltelijk gerealiseerd zijn, rekent het rapport automatisch de te verwachten omzet, kosten en kostprijs voor de rest van de aankomende periodes uit, op basis van de cijfers van 2019 en met het percentage van de verwachte omzetderving. Dit doet het rapport standaard voor de aankomende 3 maanden of het eerstvolgende kwartaal  en kan indien nodig verlengd worden. Het percentage van de verwachte omzetderving dient daarom apart ingevuld te worden.
    • Voorbeeld situatie
      Stel dat er 40% omzetderving verwacht wordt, dan worden de kosten en de inkoop ook op 40% minder ingeschat. De omzet wordt bepaald op basis van dezelfde periode vorig jaar en wordt in dit voorbeeld dus ook verminderd met 40%. De geboekte lonen uit januari 2020 worden aangehouden voor de aankomende periodes. Vervolgens wordt op basis van het verwachte percentage omzetderving het percentage van de verwachte vergoeding voor de loonkosten uitgerekend. Deze vergoeding kan oplopen tot maximaal 90%. Het NOW-rapport rekent hiermee dus uit wat de verwachte NOW-subsidie wordt en laat zien wat het verwachte resultaat met én zonder de NOW-subsidie is. Hiermee verkrijgt u inzicht in beide scenario's.
  • NOW-rapport in combinatie met het pakket Budgetten
    Als Budgetten gebruikt worden in de administratie kan het NOW-rapport op een andere manier gebruikt worden. Op basis van een budget/prognose kunnen de komende periodes voorspeld worden. In de administratie kun je aan de hand van gerealiseerde cijfers, eventueel verhoogd of verlaagd met een percentage, een budget samenstellen voor de omzet, kosten en inkoop. Het budget kan ook handmatig per grootboek bepaald of gewijzigd worden.

    Het NOW-Rapport laat aan de hand van het budget en de berekende NOW-subsidie het resultaat zonder én met subsidie zien voor de komende periodes.
  • Vergelijk gerealiseerde cijfers met eerder voorspelde cijfers
    Het NOW-rapport is niet alleen handig om te helpen bij de aanvraag van de NOW-subsidie dit rapport is ook handig om achteraf terug te kijken naar jouw financiële situatie. Zodra de periodes, waarvoor de aanvraag is ingediend, gerealiseerd zijn is het heel makkelijk om de werkelijke cijfers naast het toen opgestelde NOW-rapport te leggen.

Selecties en keuzes voor NOW Rapport
Rapport knoppenbalk
Rapport veldbeschrijving
  • Overzicht jaar
    Het NOW rapport toont een vergelijking tussen het hier gekozen jaar en het voorgaande jaar. Kies het jaar waarvan het NOW rapport moet worden afgedrukt.
  • Vanaf T/m
    Maak een selectie van de Omzet grootboekrekeningen, Kosten grootboekrekeningen, Loon grootboekrekeningen en Kostprijs grootboekrekeningen waarmee het NOW rapport moet worden samengesteld.
    • Geen kostprijzen?
      Als er geen kostprijzen gebruikt worden in de administratie laat dan de selectievelden "Vanaf kostprijs grootboekrekening" en "T/m kostprijs grootboekrekening" leeg.
  • Start periode NOW regeling
    Eerst mogelijke periode = maart 2020
    Geef hier aan vanaf welke financiële periode de NOW regeling ingaat.
  • Looptijd in periodes NOW regeling
    Geef hier aan hoeveel financiële periodes de NOW regeling van toepassing is. De minimum looptijd is 3 maanden, maar dat kan langer worden als de overheid daartoe besluit.
  • Percentage omzetdaling
    Geef hier het percentage omzetdaling waarmee het rapport de berekeningen moet uitvoeren.
  • Start periode t.b.v. doorrekenen o.b.v.
    Geef hier de financiële periode op vanaf welke het rapport de niet voltooide periodes moet doorrekenen. De niet voltooide periodes worden op het rapport doorgerekend tot het eind van het jaar.
  • Niet voltooide periodes doorrekenen o.b.v.
    Kies "Percentage omzetdaling" om het percentage zoals ingevuld in het veld "Percentage omzetdaling" te gebruiken voor de berekeningen op het rapport.
    Kies "Budget" om eerder ingevoerde budgetten te gebruiken voor de berekeningen op het rapport.
Uitvoermethode