HELP 
Tabel Verslaglegging
  Menu - Financieel - Verslaglegging - Tabellen - Verslaglegging


Mogelijkheden
  • Wat kunt u doen met verslaglegging?
    Verslagleggingrekeningen bieden de mogelijkheid financiële overzichten te vervaardigen waarvan de opzet anders is dan die van de grootboekoverzichten. Ze zijn gekoppeld aan grootboekrekeningen en maken gebruik van de bedragen die aan deze rekeningen verbonden zijn. De indeling van het verslagleggingschema is vrij en kan gesplitst worden in rubrieken met kopteksten en (sub)totalen, waardoor ze bij uitstek geschikt zijn voor presentaties van resultaten en tussentijdse cijfers.

  • Verslaglegging in- en uitschakelen in het pakket
    Deze tabel is alleen toegankelijk indien de optie "Maakt u gebruik van Verslaglegging?" in de Basisinrichting van de administratie aan staat. Schakel de optie uit als u geen gebruik maakt van verslaglegging.

  • Verslaglegging uitschakelen in iMUIS op de server
    Als u geen gebruik wilt maken van de verslaglegging, dan kunt u in iMUIS op de server - programma Tabellen - Financieel - tabel Basisgegevens Financieel - tabblad Grootboek de optie "Verslaglegging gebruiken" uitvinken. Heeft u deze instelling aan staan, dan bent u verplicht aan elke grootboekrekening een verslagleggingrekening te koppelen.

  • In dit scherm kunt u de gegevens van de Verslagleggingrekeningen raadplegen, aanpassen en een nieuwe Verslagleggingrekening invoeren.
  • Een verslagleggingsrekening wijzigen
    Een verslagleggingsrekening kan pas worden gewijzigd, indien er geheel geen koppeling meer is (er mag geen grootboekrekening gekoppeld staan aan de bewuste verslaglegging). Daarbij is voor een juiste weergave van de Balans en/of Verlies en Winst  de nummering van de verslaglegging en instelling activa/passiva/baten/lasten van belang. De nummering dient volgens balansweergave en Winst en Verlies gehanteerd te worden. Er mag bijvoorbeeld geen verslaglegging met de instelling "lasten" bestaan tussen de nummers die ingesteld staan als activa of passiva.

Tabel Verslaglegging
Alles openen Alles sluiten
Velden tabel Verslaglegging Algemeen
Nummer
Het nummer van een verslagleggingrekening kan maximaal uit vijf cijfers bestaan.
Zoeksleutel en omschrijving
Voer een korte zoeksleutel in, en een langere omschrijving.
Nivo
De verslagleggingrekeningen kunnen in drie soorten onderverdeeld worden. Dit zijn: gewone rekeningen (nivo 0), nivorekeningen (nivo 1/m 9) en aanhefrekeningen. Vul hier de door u gewenste nivocode in voor deze verslagleggingrekening. Het effect van een nivocode (1 t/m 9) is dat er binnen een verslagleggingoverzicht (sub)totalen berekend worden door het programma.

Voorbeeld gebruik van nivorekeningen
Uitgangspunt is het hieronder getoonde (deel van een) rekeningschema:

Rek.nr Rek.naam Nivo Saldo
4500 Brandstof auto's 0 1.000,00
4510 Verz.premies auto's 0 5.300,00
4520 Wegenbelasting 0 2.500,00
4530 Reparatie auto's 0 900,00
4599 TOT. AUTOKST 1 9.700,00
4600 Telefoonkosten 0 1.500,00
4610 Abonnementskosten 0 800,00
4620 Portikosten 0 600,00
4630 Vakliteratuur 0 400,00
4699 TOT. TELEFOONKST 1 3.300,00
4999 TOTAAL KOSTEN 2 13.000,00

Alle grootboekrekeningen met een code nivotelling 0 zijn rekeningen waarop u boekingen kunt boeken. In het bovenstaande voorbeeld zijn dat de rekeningen 4500 tot en met 4530 en 4600 tot en met 4630. Indien u het totaal van de geboekte autokosten wilt weten, met andere woorden het totaal van de saldi op de grootboekrekeningen 4500 tot en met 4530 dan maakt u een rekening aan met een code nivotelling 1. In dit voorbeeld is dit rekening 4599. Zodra u een proef- en saldibalans gaat afdrukken wordt rekening 4599 afgedrukt met een saldo van EUR 9.700,00. Dit saldo is een automatische optelling van de saldi op de rekeningen 4500 tot en met 4530. Hetzelfde ziet u ook bij de rekening 4699 kantoorkosten, namelijk de automatische optelling van de rekeningen 4600 tot en met 4630. Voor de bepaling van het saldo op grootboekrekening 4699 telt het pakket terug tot de vorige rekening met een code nivotelling 1, hetgeen in dit voorbeeld rekening 4599 is.

Wilt u weten wat het saldo van de autokosten en de kantoorkosten tezamen is, dan maakt u een rekening aan met een code nivotelling 2. In dit voorbeeld is dit grootboekrekening 4999 TOTAAL KOSTEN. Het pakket telt dan terug tot de vorige grootboekrekening met code nivotelling 2. Aangezien u eenzelfde code nivotelling (bijvoorbeeld: 1) verscheidene keren kunt gebruiken, heeft u binnen het rekeningschema de mogelijkheid om op uitgebreide schaal (sub)totalen aan te brengen.
Aanhef
De verslagleggingrekeningen kunnen in drie soorten onderverdeeld worden. Dit zijn: gewone rekeningen (nivo 0), nivorekeningen (nivo 1/m 9) en aanhefrekeningen. Als u deze optie aan zet, zal de omschrijving van de rekening gebruikt worden om een koptekst op het verslagleggingoverzicht af te drukken.
Het gebruik van de eigenschap 'Aanhef' kan het beste worden verduidelijkt via het voorbeeld hieronder.

Rekeningen met een code 'Aanhef' kunnen niet gekoppeld worden aan een grootboekrekening en kunnen ook geen nivocode hoger dan nul hebben.

Voorbeeld Verslaglegging X Grootboek
Het eerste overzicht toont de koppeling tussen de twee tabellen en het tweede overzicht geeft een idee van het resultaat dat daaruit voortvloeit bij het samenstellen van een verslagleggingoverzicht. Let er daarbij wel op dat dit slechts een beperkte weergave is van het werkelijke overzicht.

Nr. Omschrijving Nivo Aanhef
4100 PERSONEELSKOSTEN A
4110 Salarissen, vak.toesl., gratif., etc. 0
4000 Bruto lonen
4010 Vakantie-toeslagen
4020 Gratif. en tantimes
4120 Sociale lasten 0
4045 Soc. lasten bedrijfsver.
4050 Werkgeversaandeel ZFW
4140 TOTAAL SALARISSEN EN SOC. LASTEN 1
4150 Pensioenkosten 0
4075 Pensioenpremies
4160 Overige personeelskosten 0
4060 Reiskosten personeel
4065 Kantinekosten
4070 Gesch. en bel. vrije uitk.
4180 TOTAAL PENSIOENLASTEN EN OV. KOSTEN 1
4190 TOTAAL PERSONEELSKOSTEN 2
       
Deze indeling resulteert in het volgende overzicht:
Verslagleggingrekeningen Saldi Nivo
PERSONEELSKOSTEN
Salarissen, vak.toesl., gratif., etc. 10.000,00
Sociale lasten 3.500,00
TOTAAL SALARISSEN EN SOC. LASTEN

13.500,00

*
Pensioenkosten 2.000,00
Overige personeelskosten 750,00
TOTAAL PENSIOENLASTEN EN OV. KOSTEN

2,750,00

*
TOTAAL PERSONEELSKOSTEN

16.250,00

**

Activa/Passiva/Baten/Lasten
Om een verslagleggingrekening aan een grootboekrekening te koppelen, moeten beide rekeningen dezelfde code hebben. In een grootboekrekening is namelijk eveneens een veld opgenomen voor de codes A/P/B/L. Als u vanuit de tabel Grootboek een rekening met een andere code probeert te koppelen, zal het programma dit weigeren. Het is daarom van belang dat u zowel de grootboekrekening als de verslagleggingrekening in de juiste rubriek plaatst, zodat u bij het samenstellen van overzichten geen problemen krijgt met de groepering van de saldi.

Regels voor het toekennen van de code APBL

  • Activa
    Een nieuwe verslagleggingrekening met code Activa kan alleen tussen de eerste verslagleggingrekening met code Activa en de eerste verslagleggingrekening met code Passiva worden ingevoegd. Van een verslagleggingrekening met code Activa kan de code APBL niet meer gewijzigd worden.
  • Passiva
    Een nieuwe verslagleggingrekening met code Passiva kan alleen tussen de eerste verslagleggingrekening met code Passiva en de eerste verslagleggingrekening met code Baten worden ingevoegd. Van een verslagleggingrekening met code Passiva kan de code APBL niet meer gewijzigd worden.
  • Baten
    Een nieuwe verslagleggingrekening met code Baten kan alleen tussen de eerste verslagleggingrekening met code Baten en de laatste verslagleggingrekening met code Lasten worden ingevoegd. Van een verslagleggingrekening met code Baten kan de code APBL  gewijzigd worden in Lasten.
  • Lasten
    Een nieuwe verslagleggingrekening met code Lasten kan alleen tussen de eerste verslagleggingrekening met code Baten en de laatste verslagleggingrekening met code Lasten worden ingevoegd. Van een verslagleggingrekening met code Lasten kan de code APBL gewijzigd worden in Baten.
Blokkeren
Een geblokkeerd tabel-item is niet zichtbaar in de betreffende keuzetabel in andere programma's.
Vink deze optie aan om de geselecteerde verslagleggingrekening te blokkeren voor gebruik in het pakket. Het pakket zal een waarschuwing tonen indien u een geblokkeerde verslagleggingrekening probeert te koppelen aan een grootboekrekening.
Vink deze optie uit om de blokkering op te heffen.
Blokkeren voor profielberichten
Deze optie is alleen beschikbaar als de huidige administratie een abonneeadministratie is van een profieladministratie is
Vink deze optie aan om de geselecteerde verslagleggingrekening te blokkeren voor het ontvangen van profielberichten. Als er in de profieladministratie van deze abonneeadministratie een wijziging plaatsvindt in de geselecteerde verslagleggingrekening, dan zal deze wijziging NIET doorgevoerd worden in deze administratie.
Vink deze optie uit om de blokkering op te heffen.
Kasstroomoverzicht
Voorwaarden voor KASSTROOMOVERZICHT RAPPORT
  • Alle Activa/Passiva verslagleggingrekeningen moeten een code hebben in het veld Kasstroomcode (in de tabel Verslaglegging), tenzij een nivo verslagleggingrekening een kasstroomcode heeft. In dat geval mogen de onderliggende verslagleggingrekeningen geen kasstroomcode hebben.
  • De verslagleggingrekening TOTAAL RESULTAAT moet de kasstroomcode "Kasstroomberekening" krijgen.
  • Voordat u het rapport Kasstroomoverzicht afdrukt, adviseren wij u om de jaaraansluiting uit te voeren.
  • TIP: de demoboekhouding (999998) heeft een verslagleggingschema met correct gekoppelde kasstroomcodes
Kasstroomcode
Dit veld is alleen beschikbaar als de gebruiker rechten heeft tot het rapport Kasstroomoverzicht De Verslagleggingrekeningenmet een kasstroomcode worden op het rapport Kasstroomoverzicht gegroepeerd afgedrukt, op volgorde van kasstroomvolgnummer. U heeft de keuze uit drie kasstroomcodes, te weten:
  • Kasstroomberekening
  • Herkomst en besteding middelen
  • Verandering in samenstelling werkkapitaal

>>> Rapport Kasstroomoverzicht

Kasstroomvolgnummer
Dit veld is alleen beschikbaar als de gebruiker rechten heeft tot het rapport Kasstroomoverzicht

Vul hier het volgnummer in van deze verslagleggingrekening ten behoeve van het kasstroomoverzicht. Verslagleggingrekeningen die een kasstroomcode hebben, worden op volgorde van kasstroomvolgnummer op het kasstroomoverzicht afgedrukt.

>>> Rapport Kasstroomoverzicht


Gegevens koppelen aan verslagleggingsrekening
  • In het selectiescherm van de verslagleggingsrekeningen kunt u per grootboekrekening extra gegevens koppelen of invoeren.
  • Selecteer de gewenste verslagleggingsrekening en klik op de knop of menu optie rechts onderaan de lijst met verslagleggingsrekeningen.
  • Gegevens koppelen aan verslagleggingsrekening
    Let op: Welke functies beschikbaar zijn hangt af van uw abonnement en uw gebruikersrechten.
    Met onderstaande functies kunnen extra gegevens per verslagleggingsrekening gekoppeld worden.
    • [Vertaling]
      Klik op de knop [Vertaling] om de tabel Verslaglegging vertaling te tonen.
      Vertaal de tekstvelden van de verslagleggingsrekening om de verslagleggingsrekening op rapporten in een andere taal correct weer te geven.
STANDAARD KNOPPEN
  • Welke standaard functies beschikbaar zijn hangt af van uw abonnement en uw gebruikersrechten.
    Klik hier voor de beschrijving van [Aanpassen], [Kopieren], [Verwijderen], [Vernummeren] en [Historie/Audittrail]